Alt om DVD formater!

Denne side er oprettet for at fortælle mest muligt om DVD formater og og hvad man skal passe på, hvis man køber en DVD brænder eller DVD Recorder.



DVD Video


Maxells DVD+RW Certificate
Generelt: DVD - Digital Versatile Disc, oprindeligt Digital Video Disc, men da skiven hurtigt kunne bruges til mange andre formål blev betydningen af forkortelsen ændret til Digital Versatile Disc eller på dansk Universal Digital Skive.

Har du købt en DVD brænder eller DVD Recorder gælder det om af finde nogle gode skiver, der passer til den. Desværre antager mange at de billigste skiver er de bedste og bebrejder brænderen for de fejl der fremkommer. Det giver lidt sig selv, at det er dumt.

* DVD-ROM og DVD-Video skiver er mere læsbare end DVD±R, DVD±RW og DVD-RAM skiver.
* DVD±R skiver er mere læsbare end DVD±RW skiver.
* DVD-R skiver er mere læsbare end DVD+R skiver og tilsvarende DVD-RW er mere læsbare end DVD+RW, idet DVD+R og DVD+RW formatet tillader at datastrømmen ikke ligger i lige rækkefølge på skiven.
* DVD-RAM skiver er mindst læsbare, idet de kun kan afspilles i få DVD afspillere primært DVD recordere.
DVD brændere (og for den sags skyld også CD-RW brændere ved RW brænding) aflæser skiven og fastsætter den maksimale brænde hastighed ud fra oplysninger i skiverne.

* Pioneer - der står bag DVD-R og 'opfandt' det i 1997 - formatet tilbyder godkendelse af DVD-R/RW skiverne. Bliver de godkendt bliver de også optaget i næste firmware revision.
* Philips står bag DVD+R formatet godkender tilsvarende DVD+R/RW skiverne.
* Panasonic står bag DVD-RAM formatet.

Årsagen til at der er tre formater er officielt, at Philips ønskede et bedre format end DVD-R/RW og DVD-RAM, men uofficielt er det kendt at Philips ikke ville betale licensafgift til Pioneer og Panasonic. Philips tjener meget store beløb på CD-R/RW formaterne og det vil de også gerne på DVD formaterne.

DVD Forum





RW Products Promotion Initiative

DVD-RAM Promotion Group
DVD Forum,

DVD+RW Alliance,

DVDplusRW Org,

RWPPI

og

RAMPRG
DVD formatet er vedtaget i en sammenslutning af alle de største DVD producenter (flere end 200) i DVD Forum. De varetager DVD-ROM, DVD-Video, DVD-RAM, DVD-R/RW og DVD-HD formaterne.
Da Philips lavede deres DVD+RW format kunne de ikke få det optaget i DVD Forum og lavede så deres eget DVD+RW Alliance med bl.a. HP og Sony. Et privat initiativ har dannet DVDplusRW.org. Det betyder at der kan forekomme fejl på DVDplusRW.Org's site og de har travlt med at fortælle at DVDplusRW er bedre end alt andet.
Pioneer har nu dannet en tilsvarende gruppe: RWPPI RW Products Promotion Initiative der skal varetage DVD-R/RW formatets fordele.
Og en gruppe firmaer har dannet DVD-RAM Promotion Group.
Alle tror de på deres eget produkt, og nogle firmaer tror endda på flere produkter og er med i flere grupper/organisationer.
DVD Forum DVD+RW Alliance DVDplusRW.Org RWPPI RAMPRG

Maxell DVD-R 1x første generations skive 1x 1x skiver er selvfølgelig de ældste og sikkert også de billigste, men de er absolut ikke de bedste når det gælder kvaliteten og kompatibiliteten. Og den brændte skive skal jo helst kunne bruges til noget.
1x hastighed på en DVD skive svarre til 9x på en CD skive.
1x = 1,385 MB/sek og det er en standard der er vedtaget i DVD Forum.
Princo DVD-RW 2x og 2,4x 2x og 2,4x skiver er nyere - og normalt også dyre, men så får man en bedre kvalitet og kompatibilitet og de kan brændes på en halv time for en fyldt skive.
Hastigheden bruges mest til RW skiver. DVD-RW er normalt 2x og DVD+RW er 2,4x
2x = 2,77 MB/sek og 2,4x = 3,324 MB/sek
Pioneers DVD-R 4x skive 4x 4x skiverne er nu på markedet. Igen må man antage at kvaliteten er forbedret - det loves der!
Ældre brændere kan ikke brænde skiverne ved 4x hastighed, men kan med en nødvendig firmware opdatering brænde dem ved en lavere hastighed.
Det tager kun 15 minutter at brænde en hel skive.
4x = 5,54 MB/sek
Verbatims kommende 8x skive 8x 8x skiver kan brændes på ca 8 minutter. Det er ikke hele skiver der brændes med 8x, men kun den yderste del af den. Den inderste del brændes med 4x eller 6x og der skiftes således hastighed 1 eller 2 gange under brændingen.
8x = 11,08 MB/sek
16x De hurtigste skiver på markedet er pt 16x. De skrives på ca 5 minutter. Igen er det ikke hele skiven der brændes med 16x, men kun den yderste del
16x = 22,16 MB/sek
DVD+R DL Double layer skiver til DVD+R formatet er nu ved at blive almindelige. Styk prisen i Danmark sommeren 2006 er ca 50 kr! I udlandet omkring 20 kr. De er beregnet til at brændes med 2,4x til 8x hastighed (det tager fra 15 til 42 minutter for en hel skive afhængig af hastigheden).

Kompatibiliteten mellem de nye skiver og eksisterende DVD afspillere er meget lav, men med en snydeteknik der hedder bitsetting forbedres kompatibiliteten og kommer op på ca 70 % Snydeteknikken går ud på at fortælle afspilleren at det er en DVD-Rom skive, selvom det er en DVD+R DL
DVD-R DL Godt et år efter DVD+R DL skiverne kom DVD-R DL skiverne. De er beregnet til at brændes med 4x-8x hastighed (det tager ca 26 hhv 15 minutter for en hel skive).

Kompatibiliteten mellem de nye DVD-R DL skiver og eksisterende DVD afspillere loves at være høj, men i praksis skuffer den en del!
4x = 5,54 MB/sek


Note:
DVD Forum kalder deres skiver med to lag på den ene side for Dual Layer, mens DVDplusRW alliancen kalder deres for Double Layer, men det er det samme.




Blu-ray Disc Blu-ray Disc Fremtidens DVD format hedder Blu-ray Disc (blå laser skive) og er udviklet af bl.a. Sony, der allerede nu har vist en maskine frem. Det første Blu-ray Disc udstyr til professionellekom til Danmark i efteråret 2003. På længere sigt forventer man at Blu-ray Disc skiver vil erstatte ALLE videobånd formater i professionelt udstyr. Blu-ray Disc udstyr vil kunne læse de nuværende skiver.
http://www.digit-life.com/articles2/blu-ray/

Blu-ray Disc Her en Blu-ray afspiller fotograferet med mobiltelefon hos Fona2000 på Strøget i København. Den bruges til at demonstrere Sony fladskærme med. Absolut et besøg værd!

Blu ray Disc Så er de første Blu ray skiver i butikkerne. Første generation fra Sony indeholder 25 GB og kan skrives ved 2x speed (???k B/sek). Skiven hedder BD-RE, hvilket står for Blu Rau Readable/Eraseable - altså det vi før kandte RW - genskrivbar.


NEC's HD DVD (AOD) brænder HD DVD
et alternativ til Blu-ray
NEC og Toshiba har lavet et alternativ til Blu-ray der hedder HD DVD (AOD) (High Definition & High Density DVD Advanced Optical Disc) og det støttes af hele 60 firmaer (også nogle af firmaerne bag Blu-ray!). Modsat Blu-ray er HD DVD kompatibelt med dagens DVD og MPEG2 formater. Der kan være 15 GB på en single sided single layer HD DVD - altså godt 3 gange mere end i dag - og ca 28 GB på en double sided dual layer skive.
NEC forlod dog samarbejdet til fordel for et samarbejde med Sony om Blu-ray drev.
CDR-info artikel
DVD Forum har vedtaget at HD DVD skal være fremtidens DVD format. Maskinerne er allerede på markedet i USA og Japan og første generation fra Toshiba er opbygget som en PC uden Windows. Endda en forholdsvis lille PC med 2,5 GHz Pentium CPU, 1 GB PC2700 ram.

Note:
Den 16 februar 2008 opgav Toshiba officielt HD DVD formatet og har indstillet produktionen af HD DVD maskiber. Kilder har antydet at det var Samsungs beslutning da de fremstillede HD DVD drevene og besluttede at stoppe den produktion, men under alle omstændigheder var HD DVD formatet dødt da Warner Brothers den 4 januar meddelte at de ville stoppe udgivelsen af film på HD DVD i løbet af sommeren 2008.



Brænding ved for høj hastighed Hvis skiven brændes ved højere hastighed end den er beregnet til kan det efterfølgende være svært eller umuligt at aflæse informationen korrekt. Informationen brændes i skiven som små aflange "pits". Til venstre ses en tegning af en korrekt pit og til højre ses en fejlbehæftet pit. Fejlbrændingen skyldes at der ikke er blevet brændt "dybt" nok (selvom der kun er et ganske tyndt lysfølsomt film lag på skiven).

Almindelig brænding DVD-R, DVD+R og BD-R skiver kan brændes én gang, og de kan ikke slettes igen. De kan brændes over flere omgange, men der går plads tabt ved hver tilbrænding.

DVD-RW, DVD+RW og BD-ER skiver brændes og de kan slettes igen. De kan brændes over flere omgange, men også her går der plads tabt ved hver tilbrænding. De kan slettes helt og brændes på ny.

Packet writing DVD-RW og DVD+RW skiver kan også formateres og brændes som en meget stor diskette, hvor der ikke går plads tabt ved tilbrændingerne, til gengæld er der reserveret en større plads til indholdsfortegnelsen fra starten af. Slettes en fil på en DVD+RW skive kan pladsen genbruges. Det gælder ikke for DVD-RW skiver.
Formateres skiven frigives al plads på skiven og den kan bruges igen. Der skal bruges specielle programmer fx InCD til Packet writing.

Microsoft Microsoft vil understøtte
alle
DVD-formater
Det har været fremme at Microsoft kun ville understøtte DVD+RW formatet, men seneste udmelding går på at Microsoft vil understøtte ALLE DVD formater, det vil sige DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM og Blu-ray fra næste udgave af Windows som pt kaldes Longhorn og forventes frigivet i 2005. Til den tid vil fx. en DVD-RAM skive kunne bruges som backup medie.
CDR-Info: Microsoft will support all recordable DVD formats

Klik for Plextors Super DVD multiformat brænder og andre Hotte DVD brændere
Plextor PX-716A multiformat DVD brænder
- den hotteste lige nu!
Kompati-
bilitet
En DVD-R skive kan ikke brændes i en DVD+R brænder og omvendt. Tilsvarende med DVD-RW og DVD+RW.
Men i dag er de fleste brændere multiformats brændere og de kan brænde både + og - formaterne. LG/Hitachi har en brænder der også kan brænde DVD-RAM formatet.
Link til De hotteste DVD brændere pr august 2003

En DVD-R skive kan godt afspilles i et DVD+R drev og omvendt. Ligeså med DVD-RW og DVD+RW. Enkelte ældre DVD drev kan dog have problemer med skiver fra det fremmede format. DVD-RAM skiver kan kun afspilles få steder.

CDR-Info - The Recording Autthority
Tabel 1


Brænde /
Optage

DVD-R
DVD-RW
DVD+R
DVD+RW
DVD-RAM

Afspille
DVD-Video
DVD-ROM
DVD-R
DVD-RW
DVD+R
DVD+RW
DVD-RAM
Stand alone
Afspiller & Drev


Nej
Nej
Nej
Nej
Nej


Ja
Ja
Ca 97 % af nye
Ca 88 % af nye
Ca 87 % af nye
Ca 87 % af nye
Nej 3)
DVD-R/RW
Recorder & Drev


Ja
Ja
Nej
Nej
Nej


Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Nej
DVD+R/RW
Recorder & Drev


Nej
Nej
Ja, 2)
Ja
Nej


Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Nej
DVD-RAM
Recorder & Drev


Nej og Ja, 1)
Nej
Nej
Nej
Ja


Ja
Nej hhv Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja, 4)
Procenter ifølge CDRinfo.com

Noter
1)
2)
3)
4)
Ja: Stort set alle - Nej: Få kan måske
Formatet er i sig selv ikke kompatibelt, Toshibas kan ikke, Panasonics kan
Kun andengenerations-DVD+R drev kan brænde DVD+R skiver
Mange computer drev kan læse DVD-RAM hvis de tages ud af caddyen
DVD recordere kan afspille 4,7 GB og 9,4 GB. Computerdrev kan ofte afspille 2,6 GB 4,7 GB 5,2 GB og 9,4 GB og enkelte drev også 3,9 GB

DVD RAM med Caddy Fordele
ved de
3
brændbare
formater
* DVD-R: Findes i to udgaver: DVD Autoring til mastering af glas master til DVD produktion og det almindelige General purpose, der er det vi i dagligt kalder DVD-R og er det format der minder mest om DVD-Video og DVD-Rom og derfor det mest læsbare format. De billigste skiver med det største udvalg. Findes dobbeltsidet. Finders i 8 cmØ.
* DVD-RW: Mest kompatible genskrivbare skiver. Kan formateres i Videomode eller VideoRecordingmode.
* DVD+R: Først i udviklingen af nye hurtigere skiver. Næsten lige så billige som DVD-R skiver. Kan bruges til DVD Autoring.
* DVD+RW: Skiverne kan bruges som en stor diskette og slettes en fil kan pladsen genbruges.
* DVD-RAM: Skiverne ligger normalt beskyttet i en caddy, så holdbarheden af skiven er meget større end holdbarheden af de andre skiver. Der kan skrives ca 100.000 gange på en DVD-RAM skive mod ca 1.000 gange på en DVD±RW skive. De hurtigste genskrivbare skiver. Tillader at der skrives til skiven og læses fra den på samme tid. (TimeShifting). Findes dobbeltsidet. DVD-Ram (data) har reservespor og opdager drevet at et spor er dårligt benyttes reservesporet helt uden at brugeren opdager noget.

Single layer single sided DVD
Single layer single sided DVD
Plads på skiven
DVD-5
Der er plads til 4.700.000.000 Bytes (4,7 milliarder bytes) på en enkelsiddet DVD skive. I computerbytes bliver det: 4.700.000.000 bytes = 4.589.843,750 kBytes = 4.482,269.287 MBytes = 4,377.216.100 GBytes eller 4,38 GB.
På Maxells DVD-R skiver er der helt præcis plads til 4.707.319.808 bytes.

Der findes dobbeltsiddet skiver med den dobbelte plads. De har plads til ca. 6.200 almindelige 1,44 MB disketter på én 12 cmØ * 1,2 mm skive!

Dual layer single sided DVD
Dual (double) layer single sided DVD
Dual layer
DVD-9
DVD skiver til DVD film og DVD Rom kan være enkelt layer eller dual layer (et eller to informationslag på samme side af skiven). Ved dual layer er der næsten dobbelt så meget plads på skiven. Enkelt layer format hedder DVD-5 (4.700.000.000 Bytes ~ 4,38 GB) og dual layer formatet hedder DVD-9 (8.500.000.000 Bytes ~ 7,95 GB).
Dual layer laves ved at lave to enkelt layer og presse (lime) dem sammen.
Single layer dual sided DVD
Single layer dual sided DVD
Dual Sided
DVD-10
Det er muligt at købe dobbeltsidet enkelt layer skiver. Det format hedder DVD-10 (2 x 4.700.000.000 Bytes ~ 2 x 4,38 GB i alt 8,76 GB).
Dual layer dual sided DVD
Dual layer dual sided DVD
Single layer og dual layer dual sided
DVD-14
DVD-18
Der findes i teorien også dual layer på den ene side og single layer på den anden side. Det format hedder DVD-14 (8.500.000.000 Bytes ~ 7,95 GB plus 4.700.000.000 Bytes ~ 4,38 GB ialt 13.200.000.000 Bytes ~ 12,33 GB).
Der findes også dobbelt sidet dual layer skiver. Formatet hedder DVD-18 (2 x 8.500.000.000 Bytes ~ 2 x 7,95 GB ialt 15,90 GB).
I praksis ses de to sidste formater ikke, i det fremstillingsprocessen er for dyr, men de findes.

8 cmØ skiver Der er defineret en del flere formater for 8 cmØ skiver, der ligeledes kan være enkelt eller dobbelt sidet og enkelt eller dual layer. Det giver kapaciteter fra 1,4 GB til 5 GB. Læs mere her
De findes både som trykte og brændbare (single sided singel layer) DVD-R skiver.

Der findes forskellige typer skiver Data skiver kan bruges til lagring af Data. Brændes der video på den kan videoen godt afspilles i computer DVD drev. Stand alone afspillere vil normalt ikke kunne afspille video skiver på Data skiver, men mange stand alone afspillere rummer dog et computer DVD drev og kan således alligevel godt afspille skiven.
Data/Video og Video skiver kan bruges alle steder til lagring af såvel data som video.

Firmware Firmware er et speciel computer programkode der ligger i brænderen. Det bruges som nævnt til at aflæse skiven med, men det bruges også til styring af brænderen. Den kan udskiftes - flashes - og normalt sker der ikke noget ved det, andet end brænderen får den nye kode og de forbedringer der er deri. Men flashningen kan gå galt og så er der risiko for at ødelægge brænderen. Flasher man med en uoriginal eller forkert kode hvor fx regions beskyttelsen er fjernet, bortfalder garantien normalt.

Priser Priserne på skiverne svinger en del:
* DVD-R skiver koster fra 20 kr og op købt i løssalg i Danmark (enkelt styks pris)
* DVD-RW koster tilsvarrende fra 20 kr og op
* DVD+R koster fra 20 kr og op
* DVD-R DL koster 50-100 kr
* DVD+R DL koster 50-100 kr
* DVD+RW koster fra 20 kr og op til 125 kr for den samme skive købt i forskellige butikker i Danmark, så se dig godt for!
* DVD-RAM koster ca. 50 kr for en enkelt siddet og 100 kr for en dobbeltsidet skive
Bruger du mange skiver kan du købe dem på spindel også kaldet en cakebox. Så får du ingen æsker med, men får til gengæld skiverne meget billigere.

CopyDan afgift Privatpersoner der købte skiver i Danmark skulle man betale en CopyDan afgift i 2005 på 9,87 kr excl moms pr skive (1,84 kr pr CD). I 2006 steg afgiften til 10,07 kr excl moms (1,88 kr pr CD), men pr 1 juni 2006 er afgiften sat ned til 3,00 kr. DVD'er i 8cmØ er indtil videre fritaget for afgifter. Se de aktuelled priser her.
Firmaer kan fritages ved at søge fritagelse hos CopyDan.
For privatpersoner fordyrer det skiverne med 15 til 25 kr stykket afhængig af butikkens fortjeneste og gør at mange køber deres skiver i udlandet, fx Tyskland, England eller Sverige. Køber du 100 DVD-R skiver i Tyskland kan prisen inklusiv transport komme ned under 3 kr stykket for nyeste 16x skiver.

Andre DVD typer DVD skiver kan bruges til mange ting:
* Nyeste skud på stammen er DVD Audio, hvor der lægges musik på skiven i en kvalitet der langt overgår CD skiven. Hvor en almindelig CD's opløsning er 16 bit pr kanal med 44.200 Hz samplingsfrekvens så kan en DVD-Audio plade have en opløsning på optil 24 bit pr kanal og 192.000 Hz samplingsfrekvens, altså 6,5 gange så mange informationer - og der er jo netop 7 gange så meget plads på en DVD.
DVD-Audio plader indeholder normalt også et almindeligt DVD lydspor, så alle DVD afspillere kan afspille skivens indhold, men kun rigtige DVD-Audio afspillere kan afspille den bedre lydkvalitet. http://www.dvd-a.dk DVD-Audio vil normalt også indeholde mindre mængder af billeder, fx små videoer, selv om det ikke er det vigtigste på skiven.

SACD er et specielt lyd CD format der udnytter hele DVD plades plads til lydsporet og normalt ("hybrid plader") er der også et almindeligt CD spor på skiven. På hybridpladen bliver det almindelige CD spor afspillet, hvis pladen lægges i en almindelig CD afspiller og det særlige - super gode lydspor bliver afspillet i SACD kompatible afspillere. Hvor CD og DVD Audio benytter 16-24 bit linaer sampling benytter SACD et mere avanceret system hvor kun ændringer i lyd niveauet er lagret. Dette muliggør en samplingsfrekvens i maga hertz.

* DVD-Rom skiver med fx et lexikon findes, men de er sjældne. På en DVD-ROM er er god plads til artikler, billeder/ilustrationer og film i god kvalitet.
DVD-Rom bruges til mange spil til PC og PlayStation. GameCube benytter 8 cmØ DVD-Rom skiver til deres spil.
DVD-Rom brues også som programsamling ved køb af en ny PC. Ved mange PC'er følger der en lang række programmer med og de er så samlet på en enkelt DVD-Rom.


Pioneer DVR-720H-S DVD-R/-RW recorder med plads til 38 timers High Quality video på harddisken!

DVD Recorder DVD video med TV eller biograf film på er det mest udbredte format. Det har totalt overtaget videobånd markedet, og ligeledes har DVD Recorderen at overtage videobåndoptageres rolle. Allerede i dag kan den købes for under 1.000 kr. De mest udbrede modeller er Philips (DVD+R/+RW), Panasonic (DVD-R/-RAM) og især Pioneer (DVD-R/-RW) og Sony (DVD±R/RW).
Der findes DVD Recordere med harddiske, hvor man fx kan optage en hel aftens program og efterfølgende kopiere det man ønsker at beholde over til en DVD skive. De koster fra ca 2.000 kr og op. Kvalitets recordere koster pt fra 4.000 kr og op. Læs anmeldelser på RECORDERe.dk
Der findes også Harddiskrecordere uden DVD brænder, (men med DVD afspiller!).
Vil du vide mere om DVD Recordere så kik her: DVD Recordere

L & B VIDEO Produktion og Facility
Min brors videoproduktions firma, der laver alt i Video og DVD


En MPEG Encoder fejler - klik for fuld størrelse
En MPEG Encode fejler!
DVD Video Når billeder lageres digitalt på en DVD skive benyttes MPEG2 kodning. MPEG2 kodning er en smart teknik der sparer på pladsen. Billedet opdeles i 64 felter der hver inddeles i yderligere 256 små felter. Er et felt ens fra billede til billede gemmes feltet kun i det første billede. Derved kan man spare op til 99% af pladsen på billede nummer 2. Videoen opbygges af nøglebilleder og ændringer fra disse. Der er typisk et nøglebillede og 14 delbilleder i en sekvens.
Man kan bestemme hvilken bitrate videoen skal gemmes med. Bitraten er et udtryk får hvor mange detaljer man ønsker at få med, altså hvornår to billedfelter er "ens". En stor bitrate (fx 9,8 Mbit/sekund) giver en flot kvalitet, men så fylder filmen også mere plads på skiven, hvorfor der ikke kan være så lang en film på skiven.
Der er ingen faste regler for hvor mange timers video der kan være på en skive selvom de sælges som 2 timers skiver. Du kan sagtens lægge 7½ times video på en 2 times skive, kvaliteten bliver bare ret dårlig.
Mange DVD Recordere har forvalgte optagekvaliteter, fx 1 time 2 timer, 4 timer og 6 timer. De mere avancerede har desuden et system til 'skæve' længder fx Panasonics 'Flexible Recording' der fx tillader brugeren at lægge 3 film a 45 minutter på en skive, altså i alt 2 timer og 15 minutter. De nyeste DVD Recordere har også trinløs variabel indstilling.
Nedstående tabel viser cirka hvor meget plads der er på en DVD skive sammenlignet med en CD skive. Video CD formaterne bruges kun på CD skiver. SuperVideoCD formaterne kan normalt ikke afspilles fra en DVD skive, da formatet er komprimeret med 33% i bredden, og det indgår ikke i DVD standarden. Så selv om en DVD afspiller kan afspille SuperVideoCD kan den normalt ikke afspille filmen fra en DVD skive! Man kan dog snyde afspilleren ved at rette i MPEG filen og så alligevel afspille SVCD fra en DVD skive.

Tabel 2
Format

Ukomprimeret
DV

VideoCD

SuperVideoCD
SuperVideoCD
SuperVideoCD

DVD
DVD
DVD
DVD
DVD
DVD
DVD



AVI
AVI

MPEG1

MPEG2
MPEG2
MPEG2

MPEG2
MPEG2
MPEG2
MPEG2
MPEG2
MPEG2
MPEG2

Billedkvalitet

236 Mbit/sek
29 Mbit/sek

1,2 Mbit/sek

1,3 Mbit/sek
2Mbit/sek
2,5 Mbit/sek

2 Mbit/sek
3 Mbit/sek
4 Mbit/sek
6 Mbit/sek
8 Mbit/sek
10 Mbit/sek
12 Mbit/sek



















Kommentar

bedre end DVD
bedre end DVD

dårlig

mindre god
god
rigtig god

mindre god
god
rigtig god
DVD
DVD
DVD Superbit
bedre end DVD!



1,8 GB/min
212 MB/min

9,8 MB/min

10,0 MB/min
14,5 MB/min
19,0 MB/min

15,0 MB/min
22,5 MB/min
30,0 MB/min
45,0 MB/min
60,0 MB/min
75,0 MB/min
90,0 MB/min
Plads på
en CD

23 sek
3½min

71 min

70 min
48 min
37 min

47 min
31 min
23 min
16 min
12 min
9 min
8 min
Plads på
en DVD

2½ min
20 min

459 min

449 min
310 min
237 min

300 min
200 min
150 min
100 min
75 min
60 min
50 min

Note:


Nøjagtigt hvor meget videoen fylder afhænger af lydformatet
Video formater I Europa bruges et videosystem der hedder PAL og i USA bruges NTSC (enkelte steder fx Frankrig bruger SECAM).
Billedopløsningen i det synlige billede i PAL er 720 x 576 punkter med 25 billeder i sekundet (faktisk 50 halvbilleder) og i NTSC er det 720 x 480 punkter med 29.976 billeder i sekundet (60 halvbilleder med drop frame).
VideoCD/MPEG1 formatet er 352x288 punkter med 25 billeder i sekundet (PAL) hhv 352x240 punkter med 29.97 billeder i sekundet (NTSC).
SuperVideoCD/MPEG2 formatet er 480 x 576 punkter med 25 billeder i sekundet (PAL) hhv 480 x 480 punkter med 29,97 billeder i sekundet (NTSC). SuperVideoCD billedet strækkes 33% under afspilning så det når 720 punkter i bredden.
Mere om PAL, NTSC og SECAM her!

Superbit Superbit er betegnelsen for en film serie fra Sony, hvor man har sat billede og lydkvaliteten i højsædet og tilgengæld har udladt alle ekstra features (eller placeret dem på en anden skive). Det gør at man kan øge bitraten til 8-10 Mbit/sekundet, hvilket er maksimum for DVD standarden således at man opnår bedst mulig billede og lyd.

Audio formater På DVD Video kan lyden lagres flere forskellige formater;
* Lineær PCM har 16 bit eller 24 bit opløsning og 48 kHz samplingsfrekvens. Det er altså en bedre lydkvalitet end en almindelig musik CD!
* MPEG Layer 2 kodning har normalt med 128-256 kbit/sek opløsning. Dette format hedder også MPA eller AC3. Det svarer næsten til MP3 128-256 kbit/sek som kendes fra MP3 afspillere.
* Dolby Surround er et forholdsvis simpelt lydsystem med 5 kanaler (front: højre, venstre og center, bag: højre og venstre). Det kan give en god fornemmelse af at man sidder midt i lydbilledet. Bagkanalerne indeholder ikke nødvendigvis hele frekvensområdet. Informationen til center og baghøjttalerne er kodet ind i de sædvanlige stereo signaler.
* Dolby Digital er et lydsystem med op til 6 kanaler. De 5 kanaler (front: højre, venstre og center, bag: højre og venstre) formidler hele frekvensområdet med fuld kanalseparation, den 6. kanal indeholder kun dybbas signaler. Datahastighed er normalt 384 kbit/sek.
Man kan også støde på Dolby Digital 1.0, hvilket er en enkelt mono kanal (fx på Dogme film).
Dolby Digital findes også i en 6.1 kanals version, Dolby Digital-EX, (front: højre, venstre og center, bag: højre, venstre og center samt dybbass)
* Digital Theater System (DTS) har 5 kanaler med hele frekvensområdet og en 6. kanal til subbas. Datahastigheden er normalt 1536 kbit/sek ved MPEG kodning.
DTS findes også i en 6.1 kanals version, DTS-ES, som modsvarer Dolbys 6.1 kanal system.

Der kan være flere lydspor på en DVD, således at lyden kan ligge i flere sprog, eller i såvel lineær PCM som MPEG kodning med eller uden Dolby Digital eller DTS kodning.

DVD-MP3 DVD-MP3 er en uofficiel standard der bygger på at det er muligt at lægge MP3 encodet musik på en DVD-ROM. Og der er god plads! Hvis musikken encodes i 192 kbit/sek ('god' kvalitet) kan der være ca 40 timers musik på en enkelt DVD±R/RW/RAM skive.
Nogle afspillere kan vise fil navn eller fil-id på TV skærmen mens musikken spiller.


Den samme film i Region 1 og 2.
Regions koder Filmselskaberne lægger regionskoder på DVD film, da filmene udsendes på forskellige tidspunkter i biograferne og er filmen først udkommet på DVD falder biografbilletsalget. Det omgår man så ved at købe en DVD afspiller der er region uafhængig (kodefri). Mærkevarer DVD afspillere er normalt født med regionslås, men den kan fjernes på de fleste Hi-Fi/Video-værksteder. Ved indkøb af afspilleren kan man sikre sig at den ikke er regions låst.
Region
0.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7
8

A, B, C

Skiver uden regions kode kaldes region 0. Hjemmebrændte DVD skiver er region 0.
USA og Canada
Europa, Sydafrika og Japan
Sydøstasien
Syd- og Mellemamerika og Australien
Afrika og resten af Asien
Kina
? (Reserveret)
Fly og international skibstrafik

Blu-ray Disc har regionskoderne: A USA, B Europa, C Asien
DVD regioner Regioner

Blu-ray Disc regioner Regioner

Besøg Kulturministeriet og læs om reglerne for kopiering Kopiering
af DVD'er
Lovgivningen i Danmark forbyder kopiering af digitale medier, når der er benyttet teknik til at forhindre kopieringen og det er der på næsten alle købe DVD'er, så det er derfor normalt ulovligt at kopiere dem.
Læs om reglerne her Bemærk at det er tilladt at bryde koder for at se film, men ikke for at kopiere dem.

Tåbelig lovgivning I december 2002 vedtog vores såkaldte liberale Venstre-Konservativ regering at DVD markedet ikke skulle være liberalt, og i stedet gjorde de det ulovligt for butikker at importere film, musik og bøger m.m. i digital form uden om den officielle danske importør. Det har lukket danske butikker og senest er der begyndt at skyde afdelinger af danske butikker op i Sverige og Tyskland, der henvender sig 100% til danskere, men altså sælger fra udlandet og så er det ikke længere ulovligt at sælge fx Region 1 film i Danmark.

Dimser der dur' Dimser
der dur'
Denne side er stillet til rådighed for tv stationen DK4's programserie Dimser der dur', hvori jeg har deltaget i afsnit 10. DK4 tager nu honorar for at vise programmet på nettet.
www.milux.dk


Opdateret d. 07.06.2006


Udarbejdet af


Spørgsmål
Michael Lund Sørensen
http://www.milux.dk

Copyright: Michael Lund Sørensen

De viste reklamer er ikke betalte reklamer, men jeg har valgt at tage dem med som illustrationer og som tak til de firmaer der har hjulpet mig.